Hygiënerichtlijnen : 

Omdat bij het zetten van cosmetische tatoeages ( PMU), Tatoos en piercings (de huid doorboord wordt), is het van groot belang om steriel te werken. Wij besteden hier dan ook de grootste zorg aan. Wij volgen de hygiëne richtlijnen van de GGD, en het LCHV, (Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.)

Op dit moment is er een wetgeving van kracht, waaraan iedere studio moet voldoen. Iedere geregistreerde tattoo en/of piercing studio wordt gecontroleerd door de GGD. Voldoet de studio aan de eisen dan krijgt deze een vergunning. Zo niet, dan wordt een boete opgelegd en kan de zaak bij het uitblijven van verbetering gesloten worden.
Op dit moment worden er in heel het land, keuringen gedaan.Onze studio is goedgekeurd. Onze vergunning is in de studio aanwezig.

Denk aan uw eigen gezondheid en ga alleen naar een goedgekeurde studio! U zal waarschijnlijk meer betalen voor uw huidsieraad, dan bij iemand op een ‘achterkamertje’. Weet dat vergunning houdende studio’s een hoop geld hebben geïnvesteerd om alles zo in te richten dat het bijna op een operatie kamer begint te lijken; no-touch-kranen, elleboog dispensers, de beste sterilisatoren, steriele verpakkingen … Overal is aan gedacht.

Op de hierna genoemde website van het LCHV en het RIVM kunt u zien welke studio’s een vergunning hebben: www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

 

Wat betekend A.P.P.

Ook is Modern Body Studio Angie, lid van de Amerikaanse A.P.P. ( Association of Professional Piercers) en de A.P.P Benelux

De
APP  en de APPBenelux zijn organisaties die veiligheid en hygiëne in de piercing-industrie bevorderen en promoten.
Wanneer je je  aanmeldt voor het lidmaatschap, moet je aan alle lidmaatschap criteria voldoen of deze overtreffen die zijn opgesteld om een hoger niveau van veiligheid en hygiëne te garanderen.
Een kleine voorbeeld van de eissen: EHBO en AED diploma, Bloed overdraagbare ziektes certificaat, werken met enkel hoogwaardig materiaal, Up to date blijven met de hygiëne regels, technieken e.d.Controles over de sterilisatie log en aankoop materialen.

Ik heb hard gewerkt om dat niveau te bereiken en ben in 2019 geaccepteerd door de amerikaanse APP en sinds het ontstaan in 2021 van de APPBenelux voor mij persoonlijk zijn dit grote mijlpalen in mijn carriere als piercer. Het is een grote eer om me proud member te noemen en het voelt alsof mijn werk wordt erkend door mensen die echt weten wat een veilige piercing omgeving is.

Steriliseren met autoclaaf en Statim 2000s:

Een steriele en hygiënische manier van werken bij het plaatsen van een piercing en het wisselen van sieraden is van het allergrootste belang om te vermijden dat je een infectie krijgt. Alle instrumenten die gebruikt worden bij een piercing en de sieraden om een nieuwe piercing mee te plaatsen worden op de volgende manier gesteriliseerd:

Na gebruik en voor het eerste gebruik worden de instrumenten ( tools) in een desinfectie bad geplaatst voor twintig minuten. Dit zorgt ervoor dat aangekoekt vuil en het aantal bacteriën met 99% wordt verlaagt.

De instrumenten worden gespoeld en indien nodig met een borstel na gepoetst, waarna ze in een ultrasone reiniger geplaatst worden. Hierin worden ze gedurende 10 minuten gebombardeerd met imploderende luchtbelletjes dat voor een grondige reiniging zorgt tot op moleculair niveau. De instrumenten worden hierna gespoeld en open gelegd om aan de lucht te drogen. Wanneer ze volledig droog zijn worden ze verpakt in sterilisatie zakjes.
Hierna gaan de instrumenten en sieraden in de vacuum autoclaaf of Statim waar ze op 134°C en bij drie maal de luchtdruk worden gesteriliseerd. Het gebruik van een vacuum bij het steriliseren is noodzakelijk omdat er verpakt materiaal gesteriliseerd wordt.
Na het steriliseren wordt het materiaal in afgesloten laden en kasten opgeborgen tot gebruik. Wanneer materiaal langer dan 6 maanden niet gebruikt is, of uit zakje is gehaald, wordt het opnieuw gesteriliseerd.

Naalden en Blades.

Naalden worden gesteriliseerd aangekocht en zijn voor éénmalig gebruik!
Wanneer je een piercing laat zetten worden eerst de handen gewassen, en handschoenen aangedaan waarna het materiaal uit de verpakking gehaald wordt en klaargelegd wordt op een steriel veld. Na het piercen worden de instrumenten terug in het desinfectie bad gelegd om opnieuw gesteriliseerd te worden.
Naalden worden weggeworpen in een naald container.

Piercings schieten

Terwijl het ‘schieten’ van een piercing een snelle, gemakkelijke en goedkope optie lijkt om doorboord te worden, ondersteunt Modern Body Studio Angie het niet om gaatjes te schieten met behulp van een piercing pistool, ook niet voor de oorlellen. Er zijn 2 verschillende piercing pistolen: het veer belaste systeem en het push through systeem. Het verschil daartussen is dat het veer belaste systeem kracht gebruikt die door een veer wordt geleverd om de sieraden door de huid te drukken en dat het doorschuifsysteem afhankelijk is van de kracht die door de operator wordt geleverd. Beide systemen hebben vergelijkbare nadelen en worden daarom niet ondersteund door Modern Body Studio Angie. De belangrijkste redenen waarom we deze methoden niet ondersteunen zijn: steriliteit, weefselschade en ongeschikt ontwerp van de sieraden. Laten we uitleggen wat de risico’s zijn van het schieten van een piercing.

 

Steriliteit

Om veilig te piercen moet alle apparatuur die bij die procedure wordt gebruikt steriel zijn, wat betekent dat er geen levende organismen op het oppervlak van die apparatuur kunnen voorkomen. Organismen, zoals bacteriën en virussen, die aanwezig zijn op de apparatuur die gebruikt wordt bij het zetten van een piercing, kunnen infecties veroorzaken. Piercing pistolen zijn vaak gemaakt van plastic of hebben plastic onderdelen en kunnen daarom niet goed worden gesteriliseerd. Het pistool zal namelijk door de hitte die wordt gebruikt om apparatuur te steriliseren smelten. Ook beschikken slechts enkele studio’s over sterilisatie apparatuur, aangezien dit erg duur is en er training voor nodig is om deze correct te gebruiken. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zal alleen het schoonmaken van de buitenkant van een pistool met een desinfectant of alcoholdoekje niet alle ziekteverwekkers in de werkende delen van het apparaat doden. Het gevaar is dat bloed van een cliënt tijdens het schieten van een piercing in microscopisch kleine deeltjes in de lucht terechtkomt en op en in het pistool terechtkomen. Het pistool is nu vervuild. Die deeltjes kunnen bij volgend gebruik weer in de lucht komen en in contact komen met doorboord weefsel van de volgende klant en mogelijk schadelijke micro-organismen in de piercing introduceren. Er is dus een reële mogelijkheid om door bloed overgedragen ziekten over te brengen via een herbruikbaar piercing pistool.

Ziekten zoals het hepatitis-virus kunnen gedurende langere tijd op een oppervlak leven en kunnen wekenlang actief blijven in de werkende delen van het piercing pistool. Stel je voor hoeveel klanten in contact kwamen met datzelfde piercing pistool. Dit is een reden tot ernstige bezorgdheid. Mensen met een onvolwassen of gecompromitteerd immuunsysteem lopen een groter risico om een ​​infectie te krijgen (baby’s, jonge kinderen).

Er wordt vaak gezegd dat het “maar oorlellen” zijn en dat deze methoden daar goed genoeg voor zijn. Ook al genezen piercings in de oorlellen sneller dan bijvoorbeeld kraakbeen piercings, je loopt evenveel risico om een ​​infectie op te lopen door onhygiënische piercing methoden als elke andere piercing. Zodra de huid is gebroken, bent je vatbaar voor infectie.

Een manier waarop sommige fabrikanten dit probleem proberen op te lossen, is met een steriel cartridge systeem. De sieraden worden steriel geleverd in cartridge die in het pistool kunnen worden geladen en niet hoeven te worden geopend. De cartridge is het enige dat de huid raakt en wordt na de procedure weggegooid. Hoewel dit het risico op infectie verkleint, betekent dit toch dat er bij die procedure apparatuur wordt gebruikt die na elk gebruik niet goed wordt gereinigd en gesteriliseerd, het pistool zelf. En hoewel het een verminderd risico met zich meebrengt, blijft het een risico, omdat er altijd een risico is op besmetting door bloed spray en kruisbesmetting via de handen.

Ook kunnen piercing pistolen defect raken. Operators hebben gemeld dat het pistool de sieraden vaak niet loslaat nadat het door de huid is geschoten. Wanneer dit gebeurt, moeten de sieraden met een tang worden verwijderd. Het sieraad is vervuild en nu zal deze tang ook vervuild raken door de sieraden aan te raken die al door de huid zijn gegaan en door het apparaat zelf aan te raken. Diezelfde tang kan op verschillende klanten worden hergebruikt zonder volledig te zijn gereinigd en gesteriliseerd en zo kan mogelijk besmettelijk materiaal zich door de studio verspreiden.

Andere factoren

Zoals het ontbreken van de juiste sterilisatie apparatuur, het ontbreken van pbm (bijvoorbeeld handschoenen) en een gebrek aan training in het correct gebruiken van pbm en hygiëne, dragen bij aan het vergroten van het infectierisico.

Professionele piercers zijn getraind om te werken met behoud van een steriel veld en hebben training en uitrusting om gebruikt gereedschap veilig te desinfecteren en steriliseren of ze zullen volledig disposable werken wat betekent dat er nooit iets zal worden hergebruikt, ook geen gereedschap. Met de juiste training en technieken wordt zo voorkomen dat er potentieel iets van de ene klant naar de andere wordt overgedragen.

Weefselschade

Wanneer je gepiercet wordt met een pistool van beide typen, zullen de sieraden als de naald fungeren. Het probleem daarbij is dat de sieraden lang niet zo scherp zijn als een echte piercing naald. Om de stompe punt van de sieraden toch door het weefsel te krijgen is een behoorlijke hoeveelheid kracht nodig. Dit zorgt voor meer schade aan de huid, zal ook het omliggende weefsel beschadigen en het laat ook een ander soort letsel achter, meer alsof je een klap hebt gehad dan een piercing (een piercing is het gaatje, niet het sieraad). Dit kan leiden tot extra pijn, zwelling, littekenvorming en weefsel misvorming. De enige klinische studie die hiernaar gedaan is hield helaas geen rekening met de juiste piercing naalden en de juiste piercing techniek en gaf daarom een ​​enigszins twijfelachtig resultaat.  

Soms is de druk en snelheid van het pistool niet voldoende om het sieraad helemaal door de huid te drukken waardoor het sieraad halverwege in de huid blijft en er niet aan de andere kant uitkomt. Er zijn nu twee opties voor de operator. Verwijder het sieraad en doe de piercing opnieuw, waarbij je het risico loopt op besmetting van het pistool en de omgeving door het bloed uit de oorspronkelijke wond. Of duw de knop met de hand door het weefsel, wat extra schade veroorzaakt en het risico dat de operator zich prikt aan de naald. Pistool operators hebben gemeld dat dergelijke storingen vaak voorkomen.

Wanneer een pistool op kraakbeen wordt gebruikt zijn er ernstige risico’s op complicaties zoals verbrijzeld kraakbeen en overmatige littekens. Kraakbeen heeft ook meer tijd nodig om te genezen dan oorlellen omdat het minder goed doorbloed is, wat het risico op infecties verhoogt.

Een professionele piercer gebruikt naalden die speciaal zijn ontworpen om zo min mogelijk schade aan te richten en gebruikt druktechnieken om het risico op hypertrofisch littekenweefsel te verkleinen.

Ongeschikt ontwerp en lengte van de sieraden

De studs die worden gebruikt bij het piercen met een pistool van beide typen zijn “one size fits all”, wat in de praktijk vaak betekent dat ze te kort blijken te zijn. Wanneer een piercing wordt uitgevoerd met een pistool, wordt de huid samengedrukt als het sieraad erdoor komt en vervolgens wordt het sieraad aan de achterkant met de sluiting gesloten. De korte stud drukt de huid samen zodat deze niet naar zijn normale toestand kan terugkeren. De huid is nu gedoemd om geïrriteerd te raken en dit zal leiden tot langere genezingstijden, complicaties en littekens. De druk van dergelijke strakke sieraden kan ook resulteren in extra zwelling en kan ervoor zorgen dat de sieraden ingroeien. Als een kant van het sieraad, of erger nog, beide kanten zijn verdwenen, is de enige optie vaak nog om het te laten uitsnijden door een chirurg.

Een nieuwe piercing met te strakke sieraden kan niet volledig worden schoongemaakt waardoor de kans op infectie toeneemt. Een wond die normaal geneest, scheidt bepaalde vloeistoffen af ​​die cellulair materiaal en andere producten van het genezingsproces bevatten. Die afscheiding kan vast komen te zitten als het sieraad te strak op de huid zit. Deze vloeistoffen worden plakkerig en houden bacteriën vast. Als dit niet correct en regelmatig wordt verwijderd, wordt dit een uitnodiging voor een secundaire infectie. Het ‘vlinder’-ontwerp van de sluiting van de meeste sieraden zal aan dit probleem bijdragen. Veel hoeken en gaten waar deze vloeistoffen zich kunnen ophopen en bacteriën kunnen herbergen.

De meeste oorknopjes zijn niet gemaakt van materialen die veilig voor langere tijd in het lichaam kunnen worden gedragen. Zelfs als ze zijn gecoat met niet-giftige materialen, kunnen de onderliggende legeringen uitlogen in het menselijk weefsel, wat cytotoxiciteit en allergische reacties veroorzaakt. De goedkope materialen die worden gebruikt, bevatten vaak nikkel en andere irriterende stoffen die allergische reacties, irritaties en langere genezingstijden kunnen veroorzaken.

Een professionele piercer gebruikt sieraden van een maat en stijl die passen bij jouw anatomie en de plaatsing van de piercing. Die sieraden zijn gemaakt van materialen van implantaat kwaliteit waarvan klinisch is bewezen dat ze veilig zijn voor langdurig gebruik in het lichaam, zoals astm-F136 titanium. Deze sieraden worden gepolijst tot een spiegel afwerking en zijn gemakkelijk te reinigen

Training & opleiding

We hebben ook twijfels over de training die de operators krijgen voordat ze gaatjes gaan schieten. Training bestaat vaak louter uit het bekijken van een video, het lezen van een instructieboekje en / of oefenen op cosmetische sponzen of andere medewerkers.

Om goed te leren piercen besteedt een leerling-piercer jarenlang aan het leren over hygiëne, sieraden stijlen, technieken, omgaan met verschillende anatomie, etc. Zonder deze training zijn de risico’s voor de gezondheid en veiligheid van de klant groot en naar onze mening onaanvaardbaar .

Kwaliteit sieraad

Sieraden kiezen voor een nieuwe piercing is natuurlijk heel anders dan winkelen voor een ring om aan je vinger te dragen. Omdat lichaamsjuwelen in een wond worden gedragen en in contact komen met uw interne weefsels, zijn alleen bepaalde producten geschikt. Het uiterlijk van de sieraden die in je nieuwe piercing worden geplaatst, moet ondergeschikt zijn aan aspecten die de veiligheid en compatibiliteit met je lichaam beïnvloeden. De grootte, stijl, materiaal en kwaliteit van het nieuwe sieraad hebben allemaal invloed op uw vermogen om te genezen. Onthoud dat de locatie van de piercing vaststaat, maar de sieraden kunnen worden vervangen nadat u succesvol bent genezen. Omdat de piercing sieraden-industrie verzadigd is met ondermaatse producten, kunnen piercers en klanten vergeten dat alleen de kosten nooit de belangrijkste factor mag zijn bij uw aankoop. Overweeg het volgende bij het kiezen van piercing sieraden voor een je nieuwe piercing

Het oppervlak en de uiteinden van piercing sieraden moeten vrij zijn van inkepingen, krassen, bramen en polijstmiddelen. Geschikte stukken hebben geen onregelmatige oppervlakken die het delicate genezende weefsel van een nieuwe piercing in gevaar kunnen brengen. Metalen piercing sieraden moeten worden gepolijst tot een gladde afwerking. Als je sieraden draagt die een poreus of oneffen oppervlak hebben, groeien de nieuwe cellen die tijdens de genezing ontstaan in de onregelmatigheden van het weefsel. 

Wanneer de sieraden verschuiven of bewegen, scheuren deze gebieden. Terwijl deze cyclus zich herhaalt, vormt zich littekenweefsel en wordt de genezing vertraagd. Een defecte afwerking kan ook bacteriën in de wond brengen en een infectie veroorzaken

Kwaliteitsringen worden gegloeid, (wat een warmtebehandeling is) waardoor het metaal beter stapelbaar is. Ringen kunnen worden geopend of gesloten zonder gebruik van een tang, dit vermindert het risico op beschadiging van het metaal. Voor dikkere ringen (vooral bij kleine diameters) kan het gebruik van gereedschap nodig zijn. Gereedschap moet koperen kaken hebben of bedekt zijn met tape of gaas om de sieraden tegen beschadiging te beschermen

Sluitingen

Sieraden met schroefdraad gebruiken kleine schroefdraadjes voor hun sluitingen. ( De ene kant heeft mannelijke schroefdraden die in een vrouwelijk gat passen dat is uitgeboord) met het bijpassende draadpatroon aan de andere kant. Een of beide uiteinden worden losgeschroefd.

Sieraden met interne schroefdraad


maken deel uit van de A.P.P-standaards voor initial ( vers gezet) piercing sieraden: het deel van de sieraden dat door je huid gaat, is glad en er zitten draden aan de verwijderbare uiteinden, zoals ballen, gems of spikes. Sieraden met interne schroefdraad voorkomen dat je weefsel met scherpe draden wordt afgeschraapt, wat vooral belangrijk is bij nieuwe piercings

 

Sieraden met externe schroefdraad

Waar het schroefpatroon in de paal is gesneden, heeft relatief een ruwe oppervlak en wordt  door het weefsel gehaald om sieraden in te brengen en te verwijderen Dit kan het weefsel beschadigen.   

Sieraden zonder schroefdraad (of push-fit)

Is een acceptabel alternatief waarbij een pin-koppeling aan het sieruiteinde wordt gebruikt , en er zijn helemaal geen schroefdraden

Het machinaal bewerken van de sieraden heeft invloed op de manier waarop ze worden gevormd. Als je je sieraden kwijtraakt, kan je piercing dicht groeien. De schroefdraad uiteinden moeten dagelijks met schone handen op dichtheid worden gecontroleerd. Als ze vaak losraken, is er mogelijk een defect onderdeel. Raadpleeg uw piercer voor opties of een vervangend onderdeel. Als de bal op je captive ring loskomt of los zit, heb je misschien een nieuwe bal nodig of moet de spanning op de ring worden aangepast. Sieraden moeten goed bij elkaar passen. Schroefdraad bevestigingen moeten volledig op palen passen zonder gaten. Schroefdraad op schroef aan uiteinden en kuiltjes op ingesloten stukken moeten worden gecentreerd voor een goede pasvorm

Niet alle piercings hebben een ingang en een uitgang. Surface-ankers zijn nu heel gebruikelijk en sieraden zitten vanaf een enkel punt onder het oppervlak van de huid. De bovenkant met schroefdraad kan worden gewijzigd. Het verwijderen van de basis van het sieraad veroorzaakt verlies van de piercing, dus dit gebeurt normaal gesproken niet. Raadpleeg uw piercer voor hulp als het stuk verschuift of migreert.

Edelsteen zittingen moeten van hoge kwaliteit zijn, stenen moeten stevig in het metaal zitten, vaak in een tand- of lunette-zetting. Sommige fabrikanten gebruiken kleefstoffen om de edelsteen te bevestigen. Als de steen eruit valt, wat begint met goedkopere goederen, moet het hele sieraad worden vervangen omdat het gat dat achterblijft door ontbrekende edelsteen bacteriën kan bevatten en het risico op infectie kan vergroten

Maten en style

Je sieraad moet de juiste lengte of diameter hebben voor jouw unieke anatomie en voor de plaatsing van de piercing. Sieraden die te strak zijn, laten geen lucht- en bloedcirculatie toe of voor het uitdrijven van normale secretie uit de piercing. Het aanbrengen van sieraden verhoogt de kans op zwelling, inbedding en andere complicaties als ze te klein zijn, of vangen en overmatig trauma als ze te groot zijn

Je sieraad moet van een geschikte dikte zijn Het lichaam kan sieraden  die te dun zijn als een splinter behandelen, wat resulteert in migratie of afwijzing

Je sieraad moet van een stijl zijn die geschikt is voor uw lichaamsbouw en de locatie van de piercing Ringen zijn het beste voor sommige gebieden, rechte of gebogen staven voor anderen, en speciale sieraden, zoals een neusgat schroef of labret-stud, voor specifieke plaatsingen

Materiaal

Van de vele beschikbare materialen zijn er maar weinig geschikt gebleken voor het dragen in verse piercings. sommige metaallegeringen (mengsels) zijn goedgekeurd op basis van medisch gebruik (vaak als medische implantaten) en hebben specifieke aanduidingen die een precieze norm voor de legering vertegenwoordigen en de kwaliteit ervan zoals bepaald door de amerikaanse (nu internationale) maatschappij voor testen en materiaalstandaarden (ASTM) en / of de internationale standaardorganisatie (ISO) Andere materialen zoals goud en obsidiaan (natuurlijk glas) hebben een veel langere geschiedenis van gebruik voor piercings sieraden.

Het materiaal dat wordt gedragen in een genezende piercing: moet bestand zijn tegen de hitte en druk van autoclaaf sterilisatie.
Moet inert en compatibel zijn met het lichaam, zodat het geen irritatie, allergie of infectie veroorzaakt.

Mill testcertificaten zijn documenten die het bewijs leveren van een specifieke metaalsoort met een ASTM- of ISO-code. Deze worden door de producenten van de grondstoffen aan sieraden makers verstrekt. Sommige sieraden bedrijven laten ook bio comptabiliteit tests uitvoeren door onafhankelijke laboratoria.
Uw piercer heeft mogelijk kopieën van deze certificaten die u kunt bekijken. U hoeft niet te begrijpen wat de cijfers betekenen, maar het document moet garanderen dat het metaal een van de onderstaande kwaliteiten is. Het is niet mogelijk om te weten of het sieraad dat u koopt, afkomstig is uit de batch die op het papier is aangegeven. maar de aanwezigheid van documentatie met de geschikte materialen betekent dat uw piercer eerder bij betrouwbare bronnen koopt en gewetensvol is over de kwaliteit van hun sieraden.

Chirurgisch staal

Is gemaakt van een verscheidenheid aan legeringen. Velen van hen worden gebruikt voor lichaamsjuwelen, maar slechts een paar specifieke kwaliteiten zijn bewezen bio compatibel staal dat voldoet aan ASTM F-138 of ISO 5832-1 voldoet aan ISO 10993- (6,10 of 11) of (EEG (Europees) nikkel richtlijn compliant

Titanium

Is een lichtgewicht metaal dat ideaal is voor mensen die zich zorgen maken over nikkel gevoeligheid.Dit materiaal kan worden geanodiseerd om sieraden van verschillende kleuren te maken zonder de veiligheid aan te tasten. Zoek naar implantaat gecertificeerd titanium (Ti6A4V ELI) dat voldoet aan ASTM F-136 of ISO 5832- 3-compatibel, of commercieel zuiver titanium dat voldoet aan ASTM F-67

Niobium

Wordt al vele jaren op grote schaal gebruikt door piercers met goede resultaten. het lijkt erg op titanium, maar heeft geen aanduiding voor implantaat kwaliteit. Net als titanium kan niobium worden geanodiseerd om verschillende kleuren te produceren (en in tegenstelling tot titanium kan het zwart worden geanodiseerd)

Geanodiseerd

Niobium en titanium kan worden geanodiseerd om sieraden in verschillende kleuren te maken zonder de veiligheid aan te tasten.
Het kan gaan vervagen als gevolg van lichaamschemie of wanneer gedragen in wrijving gevoelige gebieden, maar dit is niet schadelijk

Goud (geel of wit)
Is geschikt voor initiële piercings als het 14k of hoger is, nikkelvrij en gelegeerd voor biocompatibiliteit Goud hoger dan 18k is te zacht voor lichaamsjuwelen omdat het gemakkelijk kan worden bekrast of gepikt. Vergulde, met goud gevulde of gouden overlay / sieraden zijn niet acceptabel voor nieuwe piercings.Dit alles houdt in dat een basismetaal wordt gecoat met een laagje goud. Het gouden oppervlak (dat erg dun is) gemeten in miljoensten van een inch) kan slijten of afbladderen

Platina
Is een zwaar edelmetaal dat extreem inert is en uitstekend kan worden gedragen bij piercings. Lichaamssieraden van dit materiaal zijn echter zeldzaam en erg duur vanwege de hoge kosten van het materiaal en de moeilijkheid om er sieraden van te maken

.

Glas
Gesmolten kwartsglas, lood vrij borosilicaat en loodvrij natronkalk glas zijn inert en worden als veilig beschouwd voor de eerste piercings, ze kunnen ook in een autoclaaf worden gesteriliseerd