Nazorg Piercen

Nazorg instructies Piercen

De geneestijd van een piercing verschilt per piercing en per persoon. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een belangrijke rol.

Persoonlijke hygiëne is tijdens de geneestijd absoluut noodzakelijk.

Direct na het piercen kan de gepiercte plek rood worden en flink opzwellen. Als je een te klein ringetje of een te kort staafje hebt laten zetten is de kans groot op infecties en complicaties. Gedurende de geneestijd moet het ringetje of staafje voortdurend ruimte hebbenen niet te strak of te los zitten. De piercing moet worden beschouwd als een wond en ook zodanig behandeld worden.
Koude kompressen koelen de  huid en gaan het eventuele branderige gevoel tegen.

Voor een vlotte genezing moeten de volgende regels in acht genomen worden:

1) Raak de piercing zo min mogelijk aan met je handen. En laat anderen er ook niet aanzitten. Wil je aan je piercing zitten, eerst goed je handen wassen.

2) Was de omgeving van de wond twee maal per dag met een anti-bacteriële zeep zoals uni-cura of sebamed totdat de wond geheel genezen is.

3) Dep de omgeving van de wond na het wassen met een schone handdoek of een tissue droog.

4) Houd de piercing na het wassen zoveel mogelijk droog.

5) Smeer geen zalf, Purol, Vaseline of iets dergelijks op de wond.

6) Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals sterilon of betadine op de wond.

7) Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurende indien nodig tijdens sportactiviteiten.

8) Draag bij een bodypiercing (bv. tepel of navelpiercing etc.) geen strakke of vuile kleding. Als je naar bed gaat, trek dan een schoon T-shirt aan.

9) Vermijd tijdens het geneesproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater) maak tevens ook geen gebruik van een stoombad.

10) Verwijder nooit zelf het sieraad. Neem bij extreme roodheid zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering, uitgroei- of afstotingsverschijnselen van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts of je piercer.

11) Je heb kans dat je piercing op gaat spelen als je ongesteld moet worden of ongesteld bent. Hij kan dan wat roder en gevoeliger zijn en wat meer wondvocht afgeven. Dit is volkomen normaal: je lichaam is even met andere dingen bezig dan met het genezen van je wondje.

Specifieke nazorginstructies voor orale piercings:

12) Een tong- of lippiercing (of een andere piercing in de mond) verdient extra aandacht na het eten, drinken, roken en na ander oraal contact. Poets geregeld je tanden (de mond plaque vrij houden met bijv. een tandpasta op basis van zoutoplossing) en spoel zonodig met mondwater op basis van een chloorhexidine oplossing zoals Corsodil of  Listerine (50/50 met water verdunnen). Een tongpiercing regelmatig koelen (ijs) tegen de zwelling en gebruik vloeibaar voedsel als je moeilijk kan eten door je dikke tong, maar als je kan eten: dan mag je gewoon vast voedsel gewoon eten.

13) Vermijd kussen of ander soort oraal contact gedurende het geneesproces. Mocht je toch oraal contact hebben gehad spoelen met anti-bacterieël mondwater.

Specifieke nazorginstructies voor genitale piercings:

14) Geslachtsspiercings rond de urinebuis hebben extra zorg nodig. Zeep in de urinebuis kan een blaasontsteking veroorzaken. Door ca. een uur voor het schoonmaken van je piercing een glas water te drinken worden de zeepresten na het wassen sneller uitgeplast.

15) Piercings in de geslachtsdelen moeten tijdens seksuele gemeenschap beschermd worden met een extra stevig condoom (bijv. een condoom voor anale seks) of een beflapje. Bij voorkeur geen seksuele gemeenschap tijdens de genezing van een piercing in de geslachtsdelen.

Indicatie van de geneesperiode van piercings:

Oorgaatjes 6 tot 8 weken
Kraakbeen oor 3 tot 9 maanden
Neusvleugels en septum 6 tot 9 weken
Wenkbrauw 6 tot 8 weken
Nose Bridge 9 tot 12 weken
Lip, Madonna, Medusa 4 tot 8 weken
Tong 4 tot 8 weken
Tepel 3 tot 9 maanden
Navel 3 tot 9 maanden
Clitoriskapje 4 tot 6 weken
Binnenste schaamlip 4 tot 8 weken
Buitenste schaamlip 4 tot 8 weken
Frenum / dolphin 6 tot 8 weken
Voorhuid 6 tot 8 weken
Hafada 6 tot 8 weken
Dydoe / Pubic 3 tot 6 maanden
Guiche 3 tot 6 maanden
Prins Albert 4 tot 8 weken
Ampallang 3 tot 6 maanden
Apadravya 3 tot 6 maanden
Surface 3 tot 12 maanden

Houdt er rekening mee dit zijn de gemiddelde geneesperioden bij de een geneest het sneller dan bij een ander, de eerste paar dagen zal je piercing een stuk gevoeliger zijn en een beetje rood, mocht je na een week nog erg last hebben neem dan contact op met je piercer maar verwijder je sieraad niet, dit ter voorkoming van het dichtgroeien van je piercing en infectiegevaar.